News
Stručnjak za sigurnost: "Nije pitanje hoće li se krize događati, nego kad, gdje i kojim intenzitetom. Treba napraviti jednu ključnu stvar"
05 Jan 2021 11:28:00 AM
601 views
Stručnjak za sigurnost Goran Akrap na ta je pitanja odgovorio u Dnevniku Nove TV.

"Uvjeren sam da će analiza koja će se raditi i treba se napraviti nakon ovih događanja dati odgovore na ta pitanja. Je li država i je li lokalna samouprava napravila sve što je trebalo napraviti na preventivnoj razini i na razini upravljanja krizom", kazao je Akrap.

"Građani su u ovim potresnim aktivnostima, i u Zagrebu i sada na Banovini, pokazali veliko srce i veliku dobrotu šireći pozitivnu energiju, u mnogim situacijama ne mareći za vlastitu sigurnost. Mislim da su oni vjerovali državi i da vjeruju državi. To se pokazalo i u slučaju zagrebačkog potresa", dodao je Akrap.

To što su građani pohrlili sami u Petrinju i okolicu vidi kao izraz komplementarnosti. "Krenuli su se sami organizirati vidjevši i znajući da treba tamo ljudima pomoći. Taj proces pozitivne energije trebalo je kumulativno iskoristiti tako da ona ne otežava procese spašavanja", rekao je.

"Naime, sve ono što se događalo, a uvjeren sam da će analiza koja će se napraviti to i pokazati, oni su možda u određenoj mjeri i usporili procese potrage i spašavanja, a s druge strane, doveli su sami sebe u opasnost jer nisu osposobljeni ni obučeni za izuzetno zahtjevne i opasne zadaće potrage, spašavanja i uklanjanja oštećenih objekata koji predstavljaju opasnost za stanovništvo", dodao je Akrap.

Stanovništvu potrebna edukacija za krizne situacije


Smatra da stanovništvu nedostaje edukacije za ovakve situacije. "To je jedna od ključnih stvari koje se moraju napraviti. Lokalna uprava i samouprava trebaju organizirati, obučiti i opremiti svoje postrojbe Civilne zaštite, kao i stanovništvo, koje mora znati kad i kako se ponašati u slučaju koje krize", smatra.

"Nije pitanje hoće li se krize događati, nego kad, gdje, koja, kakva i s kojim intenzitetom. Stanovništvo mora biti naučeno, obučeno i istrenirano kako se ponašati u pojedinoj situaciji", rekao je Akrap.

Lažne informacije vrlo opasne


O lažnim informacijama koje se šire društvenim mrežama navodi da su opasne.

"To je vrlo opasna situacija, i to višestruko. Prvo, zato što svaka takva dezinformacija koja se pojavi na društvenim mrežama iziskuje reakciju sustava. Vi morate poslati ljude na često nepristupačne terene da provjeravaju je li netko uistinu dobio hranu ili ne. Gubite ljude i vrijeme, pogotovo u situacijama kad se pokaže da su te informacije netočne, a negdje je netko trebao pomoć", kazao je Akrap.

"S druge strane, stvaraju se nepovjerenje i podjele unutar društva. Ovo je društvo pokazalo da je vrlo homogeno i vrlo snažno, ponosan sam što sam dio ovog društva kad vidim kako stanovništvo reagira u potrebi", objasnio je Akrap.

Smatra da je najbitnija koordinacija cijelog sustava. "Stavljanje svih institucija pod jedan krov upravljanja, vođenja i zapovijedanja kako bi se izvukla maksimalna korist i učinkovitost svih njihovih sposobnosti kojima raspolažu", rekao je Akrap i dodao da se krize događaju i da mi moramo imati povjerenje u institucije države i biti spremni nositi se s tim situacijama. 

 

 

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery